Ord & utrykk
"As is"
klausul Indikerer at kjøper må godta alle eiendommens feil og mangler slik de er ved overtakelsen. Forbeholdet unntar likevel ikke selger for opplysningsplikt for feil han visste eller burde visst om.
(Boligareal) er BRA
av innredete rom (ikke kott, boder ol.) Vurderingen kan være komplisert og er til en viss grad avhengig av takstmannens skjønn. Boligarealet måles uten hensyn til byggeforskriftenes krav til rom. Etter 01.01.2008 har begrepet utgått og er erstattet med P-ROM (primære arealer) som er nesten det samme som det tidligere BOA.
Adkomstdokumenter
Dokumenter som gir rettighet til en bestemt bolig. Består av 3 elementer, andelsbevis, innskuddsbevis og leiekontrakt.
Aksjeleilighet
En leilighet i et boligaksjeselskap. Ved å kjøpe en aksje i boligaksjeselskapet får man bruksretten til en bestemt leilighet. Du kjøper en aksje i boligaksjeselskap, med rett til å leie leiligheten. Andelen av fellesgjelden pluss kjøpesummen utgjør leilighetens verdi.
Annuitetslån
Lån som betales i like store beløp (summen av avdrag og renter) hver termin. Mindre avdrag i begynnelsen.
Ansvarsrett Godkjent for Ansvarsrett
Sentral godkjenning er et hjelpemiddel for alle foretak
Approbasjon Godkjenning
særlig fra det offentlige. F.eks. ved godkjenning av byggemelding.
Areal
Måles i kvm der det er minst 1,9 m takhøyde, og bredden overstiger 60 cm. Inkluderer trappeåpninger.
Arveavgift
Skatt som betales til det offentlige av arvemidler, forskudd på arv eller gave i hht. vedtak som treffes av Stortinget hvert år.
Arvefeste
Særegen form for tomtefeste eller jordleie som går ut på at jorden/grunnstykke festes bort for festeren og hans arvingers levetid gjennom ett eller flere ledd, eller for ett bestemt antall år.
Avtalepant Også kalt kontraktspart
betyr panterett som er stiftet ved frivillig avtale mellom to parter, pantsetter og panthaver. Dette i motsetning til utleggspant, tvangspant eller lovpant.
Boligsalgsrapport
Boligsalgsrapporten er en rapport spesielt rettet inn mot eierskiftesituasjonen ved kjøp/salg, og gir en god oversikt over byggets tilstand. Kan eventuelt leveres med verdivurdering eller arealberegning.
Boligsalgsrapport 2015
i hendhold til NS 3600 og skal ligge til grunn for et hvert boligsalg fra 1. januar 2015. Det blir en grundig tilstandsanalyse som vil ta lengre tid en dagens rapporter.
Borettslag
Borettslaget eier boligen. Du er andelseier, og leier en leilighet av borettslaget, og er i tillegg medeier og kreditor i borettslaget.
Botid
Den tiden man har bodd i en bestemt bolig (må være registrert i folkeregisteret).
Bruksdeling
Ordning av rådighetsspørsmål i forholdet mellom sameiere. Bruksdeling skal hindre at sameierne kommer i konflikt med hverandre, og avgjøres ved skjønnssak.
Bruksnummer
Bruksnummer er en eiendomsbetegnelse og tar utgangspunkt i et gårdsnummer. Eiendommer får tildelt bruksnummer av kommunen i stigende rekkefølge etter hvert som de skilles ut. En eiendom betegnes derfor korrekt med kommunenummer (knr)/gårdsnummer (gnr) og bruksnummer (bnr). I tillegg kan det være festenummer (fnr) eller seksjonsnummer (snr).
Brukspant
Pantsettelsesforhold der panthaveren har og driver pantet for egen el. pantsetters regning, slik at avkastning tilfaller panthaver som rente.
Bruksrett
I tillegg til å disponere det areal som naturlig hører til boligen kan det også være en klausul om bruk av andre arealer (hage, andel av fellesarealer, etc.). Denne nedtegnede rettigheten kalles bruksrett.
Bruksrettighet
Rett til begrenset rådighet over annen manns eiendom (positiv servitutt). Se servitutt.
BTA (Bruttoareal)
er boligens areal inkl. yttervegger og ved leiligheter til senter av vegg mot nabo/ fellesareal.
Bud
Skriftlig bekreftelse på at du vil kjøpe boligen til angitt pris, dersom du får tilslaget. Merk deg at bud er bindende.
Budrunde
Megler administrerer bud fra alle interesserte, der hver enkelt har anledning til å høyne det skriftlige budet, som oftest etter auksjonsmodellen. Foregår som oftest på telefon.
Bunnfradrag
er et fast kronebeløp som skal trekkes fra skattetaksten. Eksempel på dette er en skattetakst på 1 000 000 kr med et bunnfradrag på 500 000 kr gir 500 000 kr i skattegrunnlag for beregning av skatt.
Bygg og Tømrermester
En Bygg og tømrermester er en lovbeskyttet tittel som regulerer fagområdet.
Bygge kostnadsindeks
En indeks som viser økningen i bygge kostnadene over tid. Indeksene kan deles inn i forskjellige typer bygg.
Byggelån
Lån som gis til oppføring av bygg. Kostnaden består av et etableringsgebyr, løpende rente, og provisjon av maksimal byggelånsum. Etter byggeperioden konverteres lånet til et langsiktig lån.
Culpa
Subjektiv skyld, enten i form av rettsstridig hensikt, forsett, bevisst eller ubevisst uaktsomhet. Culpa kan lede til straffansvar eller til økonomisk erstatningsansvar.
Culparegelen
Skyldprinsippet i erstatningsregelen.
Dagbok
Protokoll for innføring av dokumenter som forlanges tinglyst - føres i kronologisk orden, og anmerkes deretter i grunnboken.
Deklaratorisk
Lovgivning som kan fravikes ved avtale.
Depositum
Noe som blir deponert som sikkerhet. I et leieforhold er det normalt at en viss pengesum blir brukt som et depositum.
Differensiert promille
Det er mulig å differensiere promille mellom eiendommer med og uten boligformål. Eiendommer med bolig og næring i samme bygg blir taksert med hver sin takst, slik at de kan differensieres.
Dokumentavgift
Pålagt skatt til staten når eiendomsretten til fast eiendom blir tinglyst. 2,5% av kjøpesummen.
Dødsbo
Formuesmassen som skal skiftes etter arvefall. Forvaltes enten privat, ved skifteretten eller av testamentsfullbyrder oppnevnt i testament av arvelateren.
Egenerkæringsskjema
Skjemaet inneholder en rekke spørsmål om forhold ved boligen.
Eiendomsmegler
Profesjonell mellommann ved omsetning av fast eiendom, vanligvis uten fullmakt fra partene. Eiendomsmegler virksomhet er underlagt bevillingskrav og nærmere regler i Lov om eiendomsmegling
Eiendomsskatt
Dette er en skatt som betales til kommunen på grunnlag av en eiendoms bruttoverdi. Bruttoverdien blir fastsatt særskilt. Satsene skal ligge i området 2-7 promille. Mange kommuner har valgt å ikke ha eiendomsskatt.
Eierleilighet
En leilighet som man selv eier. Foruten gårds,- og bruksnummer har en eierleilighet et eget seksjonsnummer.
Eierskifteforsikring
Eierskifteforsikringen er en ansvarsforsikring som selgeren tegner for å sikre seg selv. Den dekker mer eller mindre av det økonomiske ansvaret selgeren har overfor kjøperen etter avhendingsloven eller kjøpsloven. Dette er altså ikke en gjenstandsforsikring som dekker alt kjøperen mener er galt ved boligen.
Ekspropriasjon
Tvungen avståelse av eiendom el. rettigheter. Ifølge Grunnlovens § 105 skal den som har eiendommen som kreves avstått, ha full erstatning av den som krever ekspropriasjon. Ekspropriasjonserstatningen skal fastsettes ved rettslig skjønn.
Endossement
Forpliktende overdragelse av sjekk, veksel el. vekselobligasjon ved påtegning av dokumentet. Overdrageren (endossenten) hefter overfor endossataren (erververen) for vedkommende fordring eller pålydende med tillegg av renter og omkostninger.
Etableringslån
Lån som formidles gjennom kommunene, gjerne som hjelp til førstegangskjøpere av bolig.
Etasjefaktor
blir brukt for å vekte verdien til de forskjellige etasjene i et bygg når det benyttes sjablong ved taksering.
Fast rente
Renten bindes til avtalt sats for en avtalt periode, f.eks. fem år. Sikrer deg mot renteoppgang.
Fellesgjeld Gjeld
tatt opp på vegne av alle beboere i en boliggård kalles fellesgjeld. Denne fordeles normalt på den enkelte beboer på bakgrunn av boligenes størrelse. Renter og avdrag betales normalt via den månedlige husleien.
Fellesutgifter
Borettslag har ofte fellesvaskeri, renseri, søppelcontainer, parkeringsplasser, hagearealer, kabel-TV. Hva finnes her? Har borettslaget gjennomført skiftning av tak, balkonger, vinduer, porttelefon, dører etc. nylig, eller er det store fellesutgifter nær forestående. Slikt vil i så fall ofte føre til økning i husleie. Også renter og avdrag på fellesgjeld inngår i fellesutgiftene. Rentene gir fradrag i skatten.
Ferdigstillelsesgaranti
En garanti for at en kontrakt sluttføres. Brukes for eksempel ved oppføring av bolighus.
Festeavgift
Betalingen for å feste (leie), som oftest selve tomten huset står på.
Festekontrakt
En avtale om leie av fast eiendom, som oftest en tomt.
Festenummer
under et gårds‐ og bruksnummer. Betegnelsen innebærer at tomten (normalt en hyttetomt) har et leieforhold til en grunneiendom. Det som særtegner et punktfeste er at det ikke har eiendomsgrenser (eller rettighetsgrenser) i marken. Eiendommen er markert med sentralpunkt, som skal ligge innenfor bebyggelsen på tomten. Eieren av punktfestet har normalt en egen (men den kan være begrenset) disposisjonsrett innenfor en sirkel med radius 30 meter fra sentralpunktet.
Fester
En festetomt er en del av en eiendom der det foreligger et leieforhold mellom en grunneier, og en fester/leietaker. Grunneieren krever inn en (som regel årlig) grunnleie. Leieforholdet er fastlagt i en festekontrakt. Festekontrakten sikres rettsbeskyttelse ved tinglysning. Grunneier gir om ikke annet er avtalt fester alle rettigheter som er nødvendig for det formål festeren skal bruke tomten for. Fester er juridisk ansvarlig for eiendommen og vil derfor bli ilagt eiendomsskatten.
Festeregulering
Regulering av festetid, reguleres vært 10. år dersom ikke annet er avtalt.
Festet tomt
Tomten boligen er oppført på er leid.
Flytende rente
Følger markedsrenten. Banken plikter å varsle kunden før renten endres.
Forhåndstakst
er en forhåndsvurdering av en eiendom og gjelder som regel ikke før eiendommen er bebygd.
Forkjøpsrett
Den rett en person har til å tre inn i et kjøp til høyeste pris selgeren kan få hos en annen - særlig praktisk ved fast eiendom. Avtaler om forkjøpsrett må tinglyses for å ha rettsvern.
Fortsettelse av forkjøpsrett
Lovfestet forkjøpsrett har sameiere når med sameier vil selge sin part, kommunen ved overdragelse av leiegårder, andelshavere i boligbyggelag og borettslag ved andelssalg i borettsforhold.
Forsikringssum
Det beløp som forsikringstaker har fastsatt (gjelder fastsum og førsterisikoforsikring).
Forsikringsverdi
Hva det koster å anskaffe en tilsvarende ny ting.
Fremleie
En leiers utleie av den rettighet han selv har leiet. Vanligvis ikke tillatt uten samtykke fra den opprinnelige utleier.Videre leie av leiligheten du eier eller har bruksrett til Fritak Noen eiendommer har krav på fritak etter § 5 i eiendomsskatteloven, andre eiendommer kan få fritak etter § 7. Eiendommer under § 7 må vedtas fritatt av kommunestyret/bystyret eller formannskapet.
Fullverdigforsikring
En fullverdiforsikret bygning er til enhver tid forsikret for hva det på skadedagen vil koste å gjenoppføre en tilsvarende eller tilnærmet tilsvarende bygning. Meromkostninger ved byggemåte og utstyr som er urasjonell etter dagens byggeskikk tas ikke med. Erstatningen vil være hva det koster å bygge en ny tilsvarende bygning, uavhengig av hva forsikringssummen måtte være.
Førsterisikoforsikring
dekker skader inntil de avtalte summer, men ikke høyere enn forsikringsverdien. Det foreligger ikke underforsikring, men skaden er begrenset til forsikringssummen.
G.nr og bnr.
En eiendoms betegnelse i grunnboken, kan suppleres med tomtenummer, seksjonsnummer og lignende.
GAB
Gate Adresse Bygning, dette er det digitale registeret kommunen har all faktainformasjon om eiendomsmassen.
Gjeldsbrev
Dokument som er skriftlig og som oppfyller visse andre vilkår, og der utstederen forplikter seg til å betale en bestemt sum penger.
Gjenboer
En beboer som har innsyn til en bolig eller leilighet.
Grunnbok
Tinglysingsregister over faste eiendommer i Norge. Viser eiendomsovergang, pantsettelser, utleggs- og utpantningsforretninger, bruksrettigheter og andre rettigheter i fast eiendom, se også dagbok.
Grunnbokshjemmel
Har den som i grunnboken fremstår som eier av vedkommende eiendom, og som derav har rett til å få tinglyst et dokument som gir uttrykk for en rettshandel vedrørende denne eiendom.
Grunneie
er den som er den faktiske eier av en grunneiendom. Grunneieren kan enten være en eller flere privatpersoner, en institusjon, et firma, en kommune, en fylkeskommune eller staten.
Gyldighet takst
Gyldigheten av en takst avhenger av endringer i markedet og av eventuelle endringer på/i eiendommen/boligen. Takster eldre enn 6 måneder må brukes med største forsiktighet, det anbefales å kontakte takstmannen.
Gårdsnummer
Alle eiendommer har et gårdsnummer. Når det skilles ut underbruk av en eiendom får den nye Eiendommen samme gårdsnummer og et nytt bruksnummer.
Heftelse
En tinglyst forpliktelse ved boligen, innskrenkning av rettigheter eller adkomstrett over eiendom.
Hevd
Rettighetserverv basert på langvarig rådighetsutøvelse over fast eiendom eller løsøre i aktsom god tro. Hevdstiden er for fast eiendom 20 år, for løsøre 10 år.
Hjemmel
Lovlig adkomst til en ting eller rettighet.
Hjemmelshaver
matrikkelenheten. Hvis hjemmelshaveren er død, og det ikke er foretatt skifte eller overdragelse ikke har funnet sted.
Håndpant
i ting som må settes ut av pantsetters besittelse for å ha virkning overfor tredjemann.
Indre forhold
Faktorer som er vesentlig for eiendommens verdi innenfor grensene. Dette gjelder opparbeidelse av tomt, husets stand (vedlikehold, utidsmessighet, størrelse med mer), strandlinje, brygge/båtplass med mer.
Kalibrering
er forarbeidet som blir gjort for å kunne taksere etter sjablong i kommunen. Det er mange parametre som blir beregnet frem ved kalibreringen, kvadratmeterpris er en av disse parameterne. Som grunnlag for vurderingene våre bruker vi mange nylige omsatte eiendommer fra hele kommunen.
Kapitalisering
Verdisetting av en investering ut fra en vurdering av investeringens fremtidig avkastning.
Kapitalisert
verdi Kapitalisert verdi/utleievurdering er den markedsleie takstmannen mener boligen kan leies ut for. Utgifter tilknyttet eiendommen skal alltid ansettes (fellesutgifter, forsikring, vedlikehold med mer). Netto leie kan kapitaliseres med en prosentsats som fremkommer etter vurdering av lånerenter, inflasjon og risiko.
Konsesjon
Tillatelse eller bevilgning av offentlig myndighet til ervervelse av fast eiendom eller til å drive en bestemt økonomisk virksomhet.
Konvertering
Ombytting av et lån med et annet, f.eks. konvertering av byggelån til fastlån.
Kvadratmeterpris
Betegnelse brukt for å prise snittkostnader per kvadrat i et bygg.
Ligningstakst
Takst som danner grunnlag for beregning av den kommunale eiendomsskatten, dersom kommunestyret har vedtatt at det skal være eiendomsskatt i kommunen. Benyttes ved beregning av inntektsskatt for prosentlignede boligeiendommer, og er grunnlaget for beregning av formuesskatt. Normalt 20-30% av markedsverdi.
Løpetid
Tiden fra lånet blir utbetalt til det er tilbakebetalt, normalt mellom 15 og 30 år.
Løsøre
Alle gjenstander som ikke kommer inn under begrepet fast eiendom.
Løsøreregisteret
Landsregisteret for rettigheter i løsøre. Registeret omfatter også tinglyste ektepakter.
Lånetakst
En takst over eiendommen som skal gi grunnlag for hvor mye en eiendom kan belånes med. En lånetakst ligger i området 80-85 % av verditaksten. Verditaksten skal tilsvare markedsverdien av eiendommen.
Makeskifte
Bytte av fast eiendom mot annen fast eiendom.
Markedsverdi
Markedsverdien er "det ansatte beløp som takstmannen mener eiendommen/boligen normalt kan omsettes for på takseringsdatoen". Begrepet markedsverdi er internasjonalt og erstatter det gamle begrepet "normal salgsverdi" som fortsatt benyttes i en del takster.
Matrikkel
En matrikkel (lat. matricula = register) er et offentlig register over grunneiendommer. Matrikkelen er det nye systemet som har tatt over for RiksGAB og KommuneGAB. Her ligger eiendomsinformasjon registrert for hele landet.
Morarente Rente
som påløper ved for sen betaling.
Mortifikasjon Erklæring
som går ut på at et bestemt forhold eller et dokument blir kjent ugyldig (dødt og maktesløst). Mortifikasjon besluttes av domstolene.
Målebrev
Et dokument som viser nøyaktig beliggenhet og grenser for en eiendom.
Naborett
Rettsregler om forholdet mellom naboer. Regulerer utstrekningen av eiendomsrådighet i naboforhold, og de plikter som påhviler en grunneier overfor hans naboer.
Namsmann
Offentlig tjenestemann som utfører de tvangsforretninger som loven legger til namsmannen (utleggsforretninger, utkastelsesforretninger, tvangssalg). I lensmannsdistrikt er lensmannen namsmann, i byene finnes normalt særskilt namsmann.
Nominell rente
Det er vanlig for banker å oppgi nominell rente på lån og det er den løpende pålydene renten i en bestemt periode, vanligvis ett år, men den effektive renten forteller hva du faktisk betaler for lånet. Det vil si at alle gebyrer (etableringsgebyr og termingebyr) du betaler er inkludert i beregningen. Den nominelle renten er med andre ord den fastsatte renten eksklusive gebyrer. Den effektive renten er det du faktisk betaler.
NS 3424
2012 Tilstandsanalyse av byggverk - Innhold og gjennomføring.
NS 3490
For at areal skal være måleverdig (i hht NS 3490) må takhøyden være minst 190 cm i minimum 60 cm bredde. Ved skråtak måles 60 cm utenfor høyden på 190 cm. Byggeforskriftens krav er at kun del av boenhet kan ha takhøyde på 190 cm. Normalkravet er 240 cm.
NS 3600
Teknisk tilstandsanalyse ved omsetning av bolig – veiledning til NS 3600.
NS 3600
2013 Teknisk tilstandsanalyse ved omsetning av bolig.
NS 3940
2012 Areal- og volumberegninger av bygninger.
NS 8430
Overtakelse av bygg og anlegg
Nøkkelpant
Betegnelse på varer som er pantsatt ved at de er plassert i avlåst rom hvis nøkler er overlatt panthaveren, som regel en bank.
Obligasjonsleilighet
En leilighet der leieren yter et lån til den som eier bygningen. Obligasjonen gir leieren rett til å leie leiligheten. NB: Opprettelse av obligasjonsleiligheter er forbudt, men eksisterende forhold er fremdeles tillatt og reguleres etter husleieloven
Omsetningsverdi
Er den realistiske salgsverdien på en eiendom ved fritt salg.
Pant
Sikkerhet for at banken får tilbakebetalt lånet, angitt i pantobligasjon, et dokument som bekrefter låneopptaket.
Pante attest
Bekreftet utskrift fra tinglysingsdommer om heftelser som hviler på fast eiendom eller annen gjenstand.
Pantebok
Bok hvor kopi av tinglyste dokumenter føres inn hos tinglysningsembetene.
Pantebrev
Eldre betegnelse på dokument som stifter en panterett. Det samme som pantobligasjon i praksis, men sikter egentlig mot "plantedelen" av obligasjonen.
Pantedokument
Et hvert dokument som gir uttrykk for en panterett stiftet ved avtale, f.eks. pantobligasjon.
Panteheftelse
En heftelse som har pant i en eiendom, bil eller lignende.
Panterett
Den rett en kreditor har til å søke dekning for sitt pantekrav i et eller flere nærmere bestemte formuesgoder (pantobjekt). Dekningen skjer i alminnelighet ved tvangssalg.
Pantobligasjon
Dokument som etablerer pant i formuesgode, typisk fast eiendom.
Pantsettelseserklæring
Erklæring om pantsettelse. Brukes ofte i forbindelse med pantsettelse av en gjort pantobligasjon, verdipapirer og verdigjenstander.
Prioritet
Rangorden mellom heftelser i formuesgoder, særlig fast eiendom.
Proklamasjon
Offentlig kunngjøring med oppfordring til arvinger eller kreditorer om å melde sine fordringer innen en viss frist.
Prokura
Fullmakt til å opptre på en annens vegne i et forretningsforhold, og til å tegne firmaet i alt som hører til fullmaktsgivers forretning. Prokurist kan ikke avhende eller behefte (pantsette) fullmaktsgiverens faste eiendommer.
Prokurist
En som har fått fullmakt til å opptre på en annens vegne.
P-ROM
er boligens primære rom, f.eks. stue, kjøkken, soverom, bad, omkledningsrom, TV-stue. Det er bruken av rommet som avgjør om rommet defineres som S-ROM eller P-ROM. Areal for P-ROM måles til innside av omsluttende vegger for primærdelen.
Promille
Ved beregning av eiendomsskatt skal kommunestyre/bystyret bestemme seg for en promillesats. Denne kan settes fra 2‐7‰, ved førstegangs innføring av eiendomsskatt skal den settes til 2‰. Kommunestyret/bystyret har hvert år anledning til å justere promillen 2‰ opp eller ned.
Prosentligning
Den inntekten som regnes av fordelen av å bo i egen bolig. Inntekten regnes i prosent av en nærmere fastsatt ligningsverdi, og inntektsføres i selvangivelsen.
Punktfeste
Et punktfeste er en variant av en festetomt. Et punktfeste er registrert i matrikkelen med etfestenummer under et gårdsnummer og bruksnummer. Betegnelsen ble etablert i forbindelse med innføringen av «delingsloven» i 1980. Betegnelsen innebærer at tomten(normalt en hyttetomt) har et leieforhold til en grunneiendom. Eieren av punktfestet betaler derfor en (normalt årlig) festeavgift til grunneieren av det bruksnummeret som festet er registrert under.
Reduksjonsfaktor
En prosentvis reduksjon på skattetaksten vedtatt av kommunestyret/bystyret. Denne står fast i 10 år, og kan dermed ikke forandres før neste hovedomtaksering. Et eksempel på utregning av skatt med bruk av reduksjonsfaktor: (takst x reduksjonsfaktor) x promille = Eiendomsskatt.
Registernummer
for eiendom, en fast eiendoms betegnelse i grunnbøkene. Registernummer består av gnr. og bnr., foruten tomtenummer, seksjonsnummer, veinummer ol.
Regningsmottaker
Hver eiendom i kommunen har oppnevnt en regningsmottaker. Forvalgt blir dette en av hjemmelshaverne, men eieren står fritt til å velge hvem som skal stå oppført uavhengig av rettigheter til eiendommen.
Regress
Det dekningskrav som en som betaler en fordring, har overfor sine med skyldnere. Rett til å kreve dekket et utlagt beløp.
Reguleringsplan
Offentlig planer for utforming og bruk av arealer og bygninger i et gitt område.
Rehabilitering
Gjenoppbygge, sette en bygning i god funksjonsdyktig stand igjen.
Restaurere
Gjenoppbygge, sette i stand en bygning og føre den tilbake til opprinnelig utførelse.
Rettsvern
Vil si det vern eller den beskyttelse en rettighetshaver (f.eks. panthaveren) har i kollisjonstilfeller med andre rettighetshavere i samme gjenstand eller rettighet.
Sakkyndig ankenemnd
Klageinstansen for behandling etter at takstene er sjekket for fakta feil og åpenbare feilvurderinger av eiendomsskattekontoret.
Sakkyndig nemnd
Denne nemnden skal vedta takstene foreslått av besiktigelsesmennene. De utarbeider og vedtar retningslinjer i tillegg til hovedoppgaven sin.
Sameie
To eller flere som har eiendomsrett til felles formuesgode, fast eiendom, løsøre eller annet, når retten regnes i ideell andel (prosent eller brøk). Rettsforholdet mellom sameierne er nærmere regulert i sameieloven av 1965
Sammenføying
av eiendom(er) er en registrering hos tinglysningsmyndighetene, der to eller flere eiendommer blir slått sammen til én i matrikkelen. Sammenføying er gratis og skjer ved at grunneier undertegner en sammenføyingsbegjæring for de eiendommene han ønsker sammenføyd.
Samskyldnere
Flere personer som har forpliktet seg i fellesskap (solidarisk forpliktelse).
Seksjonsnummer
Seksjonering benyttes der en eiendom består av flere selvstendige eierenheter som selges hver for seg, og der det ikke er naturlig å dele eiendommen på vanlig måte ved en delingsforretning. Typisk leilighetsbygg i flere etasjer eller blanding av forretning og leiligheter i samme bygg.
Selveierbolig
Betegnelse på selveierleiligheter, rekkehus, hytter og gårdsbruk.
Selveierleilighet
Andel eller seksjon i et boligsameie der du har enerett til boligen, som kan kjøpes og selges fritt.
Serielån
Lån der avdraget er det samme over lånets løpetid. Belastningen er størst i begynnelsen, dvs. avdragene er faste, mens renter og terminbeløp synker etter hvert.
Servitutt
Særskilt råderett over en annens faste eiendom, f.eks. veirett, fiskerett (positive servitutt). Forbud mot oppførelse av bygning over en viss høyde osv. (negative servitutt). Servitutt kan erverves ved avtale (må tinglyses for å få rettsvern mot utenforstående) eller ved hevd.
Sjablongtaksering
er en metode for å taksere eiendommer ved eiendomsskatt. Prinsippet er ett mal oppsett med parametere som er satt på forhånd, sjablongen regnes ut av datasystemet hvor nøkkeltall fra hver eiendom blir beregnet mot de satte parameterne. Ut av systemet skrives det da ut takstskjemaer med forslag til takst (sjablongtakst) hvor flere faktorer fra kalibreringen avgjør sjablongen.
Skattetakst
Verdigrunnlaget for å beregne eiendomsskatt.
Skjønn
Vurderingen gjort av besiktiger for å treffe omsetningsverdien. Selv om sjablongtakstene hjelper oss et stykke på vei ved grundig kalibrering vil man uansett være avhengig av en skjønnsmessig vurdering for å kunne være sikker på å treffe omsetningsverdien. Skjønnet deles opp i to vurderingsforhold Ytre og Indre forhold.
Skjøte
Et offisielt dokument som viser hvem som er eier av en eiendom.
Sonefaktor
Brukes for å justere prisforskjellen mellom forskjellige områder i kommunen. To identiske hus ville ellers kommet ut med lik sjablongtakst selv om de ligger på helt forskjellige plasser i kommunen.
S-ROM
er boligens sekundære rom, f.eks.: bod, garderobe, kott, mat kjeller, fyrrom, lager, garasje, teknisk rom. Det er bruken av rommet som avgjør om rommet defineres som S-ROM eller P-ROM. Areal for S-ROM måles nettoareal av rommet + areal av vegger mellom S-ROM og P-ROM.
Takst
er en verdivurdering, og er vanligvis nødvendig når du skal låne penger med sikkerhet i eiendom/bolig, ved refinansiering, skifte/arv, og ved hjemmelsoverføring (slag/kjøp eller lignende). Takstens konklusjon er markedsverdi og låneverdi.
Teknisk verdi, bygning
På grunnlag av dagens byggepriser beregnes normale bygge kostnader for oppføring av tilsvarende bebyggelse. Det gjøres fradrag for verdiforringelse (teknisk foreldelse, vedlikeholds mangler) og eventuelle gjenstående arbeider.
Teknisk verdi, bygning
På grunnlag av dagens byggepriser beregnes normale bygge kostnader for oppføring av tilsvarende bebyggelse. Det gjøres fradrag for verdiforringelse (teknisk foreldelse, vedlikeholds mangler) og eventuelle gjenstående arbeider.
Teknisk verdi, tomt
Normale tomtekostnader er markedsverdi av rå tomt, samt normale opparbeidelseskostnader for tekniske anlegg og tilknytningsavgifter for vann, avløp og strøm. Tomteverdi ansettes uten hensyn tatt til eventuelle festeforhold. Det må imidlertid redegjøres for festeforhold.
Teknisk verdi, tomt
Normale tomtekostnader er markedsverdi av rå tomt, samt normale opparbeidelseskostnader for tekniske anlegg og tilknytningsavgifter for vann, avløp og strøm. Tomteverdi ansettes uten hensyn tatt til eventuelle festeforhold. Det må imidlertid redegjøres for festeforhold.
Termin
Intervallet mellom avdrag eller terminbeløp du betaler i banken. Normalt en måned.
Termin
Intervallet mellom avdrag eller terminbeløp du betaler i banken. Normalt en måned.
Tilstandsanalyse
Er en detaljert beskrivelse av den tekniske og vedlikeholdsmessige tilstand av en bolig. Rapporten beskriver eventuelle mangler og/eller tilstandssvekkelser, uavhengig av markedskonjunkturene. Kombineres gjerne med verditakst.
Tilstandsanalyse
Er en detaljert beskrivelse av den tekniske og vedlikeholdsmessige tilstand av en bolig. Rapporten beskriver eventuelle mangler og/eller tilstandssvekkelser, uavhengig av markedskonjunkturene. Kombineres gjerne med verditakst.
Tinglysing
Registrering av rettsstiftelser som lovgivningen undertiden krever for at disse skal stå seg overfor tredjemenn og kreditorer (rettsvern). Tinglysning av rettsstiftelser i fast eiendom skjer ved tinglysingskontoret. Der loven påbyr tinglysning av rettsstiftelser i løsøre, skjer dette ved det sentrale Landsregisteret for rettigheter i løsøre (Løsøreregisteret), Brønnøysund.
Tinglysing
Registrering av rettsstiftelser som lovgivningen undertiden krever for at disse skal stå seg overfor tredjemenn og kreditorer (rettsvern). Tinglysning av rettsstiftelser i fast eiendom skjer ved tinglysingskontoret. Der loven påbyr tinglysning av rettsstiftelser i løsøre, skjer dette ved det sentrale Landsregisteret for rettigheter i løsøre (Løsøreregisteret), Brønnøysund.
Tinglysingsattest
Attest som gis på det dokument som kreves tinglyst, og som går på at tinglysning har funnet sted.
Uaktsomhet
Uforsiktig eller klanderverdig handlemåte.
Utleggsforretning
Gir kreditor panterett i de ting som er utlagt, og som etter en viss frist kan settes til tvangsauksjon for at kreditor skal oppnå dekning for sitt tilgodehavende.
Utleggspant
Panterett stiftet ved utleggsforretning.
Utleiekontrakt
Kontrakt i forbindelse med utleie av deler av egen bolig/leilighet. Utleiekontrakt kan/vil ha betydning i forbindelse med taksering.
Verdi- og lånetakst
Er en vurdering av markedsverdien på eiendommen/boligen på takseringsdagen med hensyn tatt til beliggenhet, standard, størrelse, vedlikehold, eventuelle heftelser, bruksrettigheter, u tidsmessighet, alder.
Verditakst
Fastsettes av takstmann. Den prisen selger normalt kan forvente i markedet. Som oftest grunnlag for lånetakst.
Verdivurdering
En verdivurdering er en forenklet vurdering av markedsverdien på boligen/eiendommen. Momenter som tas i betraktning her er blant annet størrelse, standard, beliggenhet og hvor godt vedlikeholdt bolig, men ingen teknisk vurdering blir gitt. Ikke alle låneinstitusjoner aksepterer verdivurderinger, men enkelte gjør det.
Vitterlighetsvitne
Vitne som bekrefter ektheten av en underskrift på et dokument eller at han var til stede da et dokument ble satt opp.
Våtromsnormen
Byggebransjens våtromsnorm (BVN) er et verktøy for å planlegge og utføre arbeid i våtrom. BVN er utviklet av bransjen selv ved Fagrådet for våtrom (FFV).
Ytre forhold
Faktorer som påvirker eiendommen som ikke eier har råderett over. Støy fra vei, privatliv, solforhold, værhardt, lang privat (vedlikehold, måking osv.), utsikt, nærhet til havet med mer.